top of page

Nederland woekert momenteel nogal met cultuur. 

Ik zou mijn ideeën hierover kunnen sparren (lees hieronder over mijn zorg), maar ik gebruik mijn energie liever om actie te ondernemen. 

Kinderen moeten meer en intensiever in aanraking komen met muziek en muziek maken.

Ook de mogelijkheden om kinderen te stimuleren en inspireren moeten en kunnen veel uitgebreider zijn. 

 

Daarom:

 

geef ik graag concerten voor kinderen

geef ik graag masterclasses en workshops aan leerlingen van muziekscholen en privédocenten. 

 

Voor iedereen die geïnteresseerd is, maak ik graag samen een programma op maat.

Neem contact op per mail (info@moniqueheidema.net) of per telefoon (0642185870)

Ik was zeer vereerd dat ik was uitgenodigd om masterclasses te geven aan de grootste jonge talenten van Nederland in Noordwijk

de afgelopen week. 

 

Op 2 juni aanstaande geef ik een masterclass en workshop aan amateurcellisten die in Leiden les hebben van Ruud Meester. 

De foto's hieronder zijn van masterclasses in Rhenen, Breda, Tilburg  en Amsterdam,  en op verschillende plaatsen in Taiwan, Tsjechië en Hongarije.

 

 

 

 

In de afgelopen maand had ik het voorrecht jong getalenteerde aanstormende musici te mogen begeleiden en lessen te geven.

Op uitnodiging was ik, samen met geweldige collega's, een hele week te gast in het hotel huis ter duin in Noordwijk. Een tamelijk druk schema was gemaakt waarin de kinderen (de leeftijd varieerde van 8-18 jaar) individuele lessen, maar ook kamermuzieklessen kregen.

De sfeer was ongedwongen en gezellig. Er is heel wat afgelachen en zo aan het strand was er gelukkig ook genoeg ruimte voor ontspanning.

Maar wat konden die kinderen hard werken! En wat een talent hebben we in Nederland!

Regelmatig maak ik me zorgen over het niveau van muziekmaken bij kinderen. Over het algemeen is dit niveau namelijk niet zo heel erg hoog meer. Omstandigheden zoals bijvoorbeeld veel te korte lestijden, en veel te weinig mogelijkheden kunnen kinderen niet genoeg stimuleren om zich er echt goed voor in te zetten. En dat is jammer, omdat met een hoger individueel niveau veel meer uit de muziek gehaald kan worden.

De kinderen die vorige week in Noordwijk waren, hebben die mooie kansen wel.

Het is dus helemaal niet zo dat het niveau hoeft te kelderen. Integendeel; kinderen lijken gemakkelijker te leren, te kunnen en te doen. En ik denk dat we ze daarbij juist moeten helpen!

De bezuinigingen en daarmee de keuzes die muziekscholen (soms moeten) maken, geven kinderen domweg niet te gelegenheid zich goed in het muziekmaken te ontwikkelen en daarin uit te dagen.

Ik weet dat het vaak vechten tegen de bierkaai lijkt te zijn en dat bij veel collega's de moed inmiddels een beetje in de schoenen is gezakt. Heel begrijpelijk! Maar dit helpt natuurlijk niet voor de broodnodige stimulans die de kinderen nodig hebben.

En, zoals iedereen waarschijnlijk wel weet, is dit niet alleen nodig voor het muziekmaken. Sociale aspecten, intelligentie, manier van denken zijn maar een paar elementen die middels de muziek als positiever ervaren worden.

Laten we daarom tóch blijven proberen de bestuurders van deze instellingen wakker te houden.

Laten we daarom tóch blijven vechten voor langere lestijden zonder dat deze duurder worden.

Laten we daarom tóch creatief blijven en daarmee op allerlei vlakken uitdaging bieden aan kinderen die muziek willen leren maken.

Ik ben benieuwd of er mooie ideeën zijn.

bottom of page